A 21. Századnak köszönhetően már nem okoz különösebb gondot olyan trópusi gyümölcsöket enni, mint pl a banán vagy a citrom. Ám ez nem volt mindig így.
Azonban még mindig akadnak olyan gyümölcsök,melyekről sokan nem hallottunk.
RAMBUTÁN
Viszonylag apró, mely Malajziában őshonos. Íze különleges, olyan, mintha egyszerre ennénk citromot, sárgadinnyét és szamócát. Sok vitamint tartalmaz.
KUMQUAT (KUMKVAT)
Kínaiul arany narancs. Nagyon finom gyümölcs. Tele van c-vitaminnal. Apró, kb 2.5 cm a gyümölcs.Apró mérete ellenére mégis annyi C-vitamin tartalmaz, mint egy megtermett hagyományos narancs, így fogyasztása nagyon egészséges. A héja is ehető.
MANGUSZTÁN
Igazi különlegességnek számít Európában. 20-25 méteres fákon terem. Nagyjából 5-6 cm nagyságú a gyümölcs, vastag héjjal, melyet fogyasztás előtt el kell távolítani róla. Édes, lédús és magas a rosttartalma is. Nem folyamatosan, csak időszakosan terem, ezért borsos az ára.
TÜSKÉS ANNÓNA
Rendkívűl egészséges gyümölcs, mely akár 10 méter magasra is megnövő fákon terem. Készítenek belőle lekvárt, ahol kapható, még süteményekbe is rakják.
KARAMBOLA
Kalóriatartalma alacsony, ám ásványianyagban és vitaminban igen gazdag. Héjastól fogyasztható. Éretten sárga, féléretten a banánhoz hasonlóan zöldessárga. 10-15 cm nagyságú, mely héja ehető.
SÁRKÁNYGYÜMÖLCS
Nagyon szép és különleges gyümölcs. Tőlünk kissé délre fekvő országokban sokan találkozhattak már a kaktuszfügével, amelynek szúrós tüskéktől megszabadított édes termése hámozást követően fogyasztható, a trópusi klímát kedvelő, nála zamatosabb, nagyobb és különlegesebb kaktusz gyümölcsével kevesebben.
Vitaminokban, ásványi anyagokban és emésztést segítő rostokban igen gazdag gyümölcs. Az íze leginkább a kivi és a papaja ízkombinációjára emlékeztet, de mindkettőnél édesebb.
0 Megjegyzések